Hoe ziet het
behandeltraject eruit?

Na de aanmelding bespreekt een van onze gespecialiseerde psychologen tijdens de intake waar we je kind, jongere of jullie als gezin mee kunnen helpen. We stellen samen een plan op waarin staat aan welke doelen we gaan werken en hoe we dat gaan doen. Zijn we het eens over het plan? Dan starten we met de behandelingen.

Intake en behandelplan

Als je kind of jongere is aangemeld, volgt een intake met een van onze psychologen. We bespreken met elkaar wat de klachten of problemen zijn en hoe we jouw kind, jongere of jullie als gezin kunnen helpen. Samen stellen we een behandelplan op. Hierin staan onder andere de wensen en doelen, op welke manier we daar naar toe werken en hoe lang we verwachten dat het behandeltraject duurt. Als het plan klaar is en we zijn het er met elkaar over eens, wordt dit ondertekend door de ouders. Bij jongeren van 14 tot 16 jaar ondertekenen zowel de ouders als de jongere het plan en jongeren vanaf 16 jaar ondertekenen het behandelplan zelf.  Daarna start het behandeltraject.

Soorten behandelingen

Er zijn veel verschillende soorten behandelingen die we in kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan Cognitieve Gedragstherapie, Speltherapie, Theraplay, Oplossingsgerichte therapie, EMDR, E-health of Systeemtherapie. Soms kiezen we voor een combinatie van behandelingen. Het hangt er helemaal van af wat het beste bij jullie situatie past. Het kan zijn dat we een individueel behandeltraject starten waarbij de psycholoog alleen met het kind of de jongere aan het werk gaat. In andere gevallen werkt het beter om meerdere gezinsleden of het hele gezin te betrekken.

Lees meer over behandelingen

Tijdens en na het behandeltraject

Tijdens de behandelingen bespreken jullie regelmatig met de psycholoog het verloop en resultaat van de behandeling. Dit noemen we de behandelevaluatie. Als het nodig is, sturen we de behandeling tussentijds bij. Aan het eind van het traject vullen jullie een vragenlijst in om te meten wat het effect van de behandelingen is geweest. Ook maken we in sommige gevallen een preventieplan. Daarin staat wat jij, je kind of het gezin kan doen als er een nieuwe moeilijke situatie ontstaat. In het behandeltraject werken we altijd samen met opvoeders, de school of eventuele andere betrokken hulpverleners. Wij leren zelf ook graag van jullie en daarom vragen we of jullie na afloop van de behandelingen een korte evaluatie willen invullen over het behandeltraject.

Nog even dit

  • Soms blijkt dat er andere of meer specialistische zorg nodig is voordat een kind, jongere of het gezin weer zelfstandig verder kan. Psychologenpraktijk Nieuwegein denkt hier graag over mee en verwijst jullie eventueel door naar andere zorg.
  • Als beide ouders ouderlijk gezag hebben over hun kind, moeten zij als het kind jonger dan 16 jaar is allebei het aanmeldformulier en het behandelplan ondertekenen voor akkoord. Dat geldt ook als de ouders zijn gescheiden of als het kind (tijdelijk) niet bij hen woont.
  • Lees ook onze behandelvoorwaarden.